Nutritie, alimentatie, psihologie
Asa NU, asa DA in mesele unui pacient cu diabet tip 1
dr Mihaela Posea - clinica Smart Nutrition
Viata noastra de zi cu zi reprezinta un iures...de multe ori nu avem timp „nici sa respiram”. Si totusi, trebuie sa supravietuim si sa mergem mai departe. Depinde insa de tine cum iti vei ingriji corpul si cum va putea acesta sa te sustina.
De multe ori, in cabinet, cand il intreb pe pacientul cu diabet daca a mancat ( ca sa stiu daca si cand pot sa ii recoltez o glicemie), acesta imi raspunde ca nu a mancat, si, dupa cateva secunde de gandit, isi aduce aminte ca a baut doar o cafea cu lapte ...si, daca il mai las un pic...imi spune si despre niste covrigei uscati sau saleuri sarate.
Mic dejun- 50 g covrigei uscati, cafea cu 100 ml lapte integral à aprox 40 g glucide
Daca il rog sa imi spuna ce a mancat ieri la pranz, isi aduce aminte ca si-a comandat o ciorba de burta, a avut 2 chifle albe si a mancat niste carnati (la gratar, nu prajiti) cu cartofi piure, fara legume
Pranz- ciorba de burta, 2 chifle albe (aprox 150 g), carnati, piure de cartofi (aprox 300 g) à total glucide- aprox 150 g
Seara, acasa, la cina- iahnie de fasole (300 g) cu ciolan, 3 felii de paine (100 g), salata de varzaàaprox 120 g glucide
Ca gustari, a rontait 2 covrigi brasoveni (100 g per bucata, 120 g glucide in total), 1 mar (200 g, 25 g glucide).
Deci, pe toata ziua, a consumat aproximativ 450 g glucide , ceea ce este destul de mult daca ne gandim ca un barbat ar trebui sa se incadreze in aprox 200- 225 g glucide pe zi, daca ar vrea sa mentina greutatea pe care o are. Exemplul de mai sus este despre „asa nu” , asa nu ar trebui sa mancam, nici daca nu am suferi de diabet.
Daca ar fi sa propun niste modificari pacientului de mai sus as spune asa:
- La micul dejun, in loc de covrigi, sa consume 2 felii de paine de tip integral (tot 50 g sunt, ca la covrigei dar au aprox 25 g glucide) cu un cascaval/branza mai slaba, cu un ardei pe deasupra sau alte legume si cafeau sa raman cu lapte de tip semidegresatà in total, ar fi, aprox 30 g glucide
- La pranz, ar putea servi o ciorba de vacuta/pui sau de legume, fara sa adauge smantana, cu doar o chifla (poate gaseste de tip integral, 75 g au aprox 40 g glucide) si in loc de carnati, poate gaseste cotlet la gratar sau pulpe depui fara piele, la cuptor si poate servi cu piure dar sa injumatateasca portia, adica 150 g à30 g glucide. Sa nu uite sa vada daca au legume proaspete, sau salate si sa isi ia 1-2 portiià de aici, aprox 15 g glucide.
- Pentru seara, in loc de iahnie cu ciolan poate fi o mancare de fasole boabe (o portie de doar 200 g, 40 g glucide) servita cu muschi de porc la cuptor si sa ramana o salata mai mare de varzaàaprox 10 g glucide
- Ca gustari, as renunta la covrigi si in loc de 1 mar as recomanda 2 mere (pe parcursul zilei)à50 g glucide.
Cu astfel de modificari (atat de cantitati, cat si de „calitate”, de la procesat la integral, de la gras la mai putin gras), alimentatia pacientului meu il ajuta si sa nu ii creasca foarte mult glicemiile si sa controleze mai bine greutatea.
Dr. Mihaela Posea,
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Doctor in Medicina
EASO Certification in Obesity Management- European Clinical Fellow
SCOPE certified by the World Obesity Federation.
