Nutritie, alimentatie, psihologie

Despre cantarit, glucide si produse fara zahar
dr Mihaela Posea - clinica Smart Nutrition

Mancarea este un mijloc prin care ii putem da corpului ce are nevoie, de la macronutrienti (precum glucide, lipide sau proteine) pana la micronutrienti (vitaminele si mineralele). Sunt convinsa ca, fiind apartinator al unui pacient cu diabet (fie ca iti este mama, tata, copil, bunic sau bunica), deja cunosti ca este foarte important pentru el cantitatea de glucide pe care o mananca.

De ce trebuie sa cantareasca mancare?

Cu siguranta ai primit acest sfat inca de cand copilul tau a fost diagnosticat cu diabet zaharat tip 1. Hai sa vedem de ce ti s-a spus acest lucru.

Alimentele contin glucide pe care, atunci cand le mancam, corpul nostru le absoarbe. Prin urmare, cantitatea de glucoza din sangele nostru creste iar pancreasul trebuie sa secrete insulina pentru a ne scadea valoarea glicemiei. Cand suferi de diabet zaharat tip 1, pancreasul nu mai poate secreta/fabrica insulina, prin urmare, aceasta trebuie adusa din afara (cu celebrele „stilouri” de insulina, sau cu seringa sau cu pompe- care functioneaza tot cu „rezerve” de insulina). Dar avem o problema: atunci cand aveam inca insulina aceasta era secretata de corpul nostru in timp de mancam, pe masura ce se absorbeau glucidele, insa acum, nemaiavand „fabrica” proprie, trebuie sa preluam noi „matematica” pe care o facea corpul si sa ii spunem noi cate glucide am mancat si sa facem noi calculele, adica sa ne administram insulina in functie de cate glucide am mancat si de valoarea glicemiei de dinainte de masa.

Insa nu toata mancarea trebuie cantarita! De ce nu? Pentru ca nu toate alimentele contin glucide.

De exemplu, in carne, oua sau peste nu se gasesc glucide...deci pe ele nu ar trebuie sa le cantaresti in mod obisnuit. Bine, daca esti amator de regim cu proteine si legume, vorbeste cu medicul tau curant...caci, in acest caz, va trebui sa stabiliti impreuna ce este de facut...Uneori, cantitatile mari de proteine au si ele nevoie de insulina.

Ce alimente trebuie sa cantaresti? Pai, ar trebui sa le cantaresti pe toate celelalte, care nu sunt carne, oua sau peste..

Ca sa detaliez, trebuie sa cantaresti:

- painea si orice este facut cu faina ( de orice fel, de grau, secara, orz, ovaz, etc) cum sunt pastele, taiteii, crackersii, wasa, lipiile, painea uscate, rondele de orez

- cerealele pentru mic dejun, orezul, porumbul, mamaliga sau malaiul pus la fiert pentru mamaliga, galustile sau grisul pentru a face galusti

- fructele

- cartofii- de orice fel, chiar si cei dulci

- fasolea boabe, lintea, nautul, edamame, cous-cousul, quinoa, bulgur

- laptele dulce, laptele batut, sana, chefir, branza dulce, cottage cheese, bulgarasi de branza, branza Fagaras- contin cantitati mai mici de glucide care conteaza daca portia este de peste 100 g sau ml. Telemeaua, cascavalul, branzeturile maturate-se considera a nu avea glucide

- legumele- de obicei au glucide putine intr-o 100 de grame, dar daca ai cantitati mai mari de atat, tine cont si de ele.

Acestea sunt alimentele pe care ar trebui sa le incluzi in mesele tale si sa cunosti continutul in glucide pentru fiecare 100 g din ele ca sa poti sa stii cate grame de glucide ai avut la masa respectiva.

Ce alimente mai este nevoie sa cantaresti?

Daca cele de mai sus e bine sa nu le excluzi ci, mai degraba sa le incluzi in alimentatia copilului tau/parintilor tai, pe urmatoarele este bine sa le eviti. Insa, stiu, ca de multe ori nu se intampla acest lucru si atunci, mai bine inveti care sunt ele, cat de multe glucide contin ele si ce impact au asupra glicemiei si greutatii celui din viata ta, de care ai grija.

- Covrigi (cu sare, cu seminte, cu stafide, cu Nutella, cu mac sau cu cascaval- de orice fel) merdenele, covri-dog, covri-pizza, placinte, saleuri (cu sare, cu seminte , de orice fel), strudel, croissanteà cu alte cuvinte, orice produs de patiserie

- Prajituri, tarte, amandine, eclere, pandispan, savarine, cozonac, psicoturi, checuri si alte asemenea produse pe care le cumperi de la cofetarie

- Ciocolata, bomboane, biscuiti, jeleuri, chipsuri,

Dupa cum vezi, este vorba despre toate alimentele care sunt superrr gustoase…Pe de alta parte, sa stii ca acestea nu sunt recomandate a fi consumate zilnic (asa cum sunt cele despre care am scris la primul punct) ci doar ocazional si este foarte important sa stii cantitatea pe care o consuma cel de care ai grija, pentru a ajusta doza de insulina.

Dar daca fac dulciurile in casa, le mai cantaresc?

Da, e nevoie ca si acestea sa fie cantarite..de fapt, e nevoie sa stii continutul in glucide al lor. Cum faci asta? Scrii reteta si calculezi: Cata faina ai pus? Ai pus zahar sau indulcitor? Ai pus fructe? Ce fructe? Ce cantitate de fructe? Fiecare ingredient se cantareste, ce calculeaza cantitatea de glucide din el si la final, se aduna si se imparte la cate portii ti-au iesit.

Despre produsele fara zahar? Ce fac cu ele?

E bine sa cunosti acest lucru: nu doar zaharul creste glicemia. El este doar unul dintre multele tipuri de glucide care pot influenta valoarea glucozei din sange. In categoria glucide intra , de fapt zaharurile, amidonul si alti compusi intermediari. Din categoria zaharurilor fac parte glucoza, fructoza, lactoza, zaharoza (care, de fapt, este denumirea pentru zaharul de trestie) etc. Deci, daca un produs este etichetat ca fiind „fara zahar” nu presupune ca nu are alte substante (alte zaharuri , precum fructoza) care sa modifice glicemia.

De unde poti afla daca un produs iti poate modifica glicemia?

De pe eticheta nutritionala. Toate produsele ambalate au obligatia de a afisa o eticheta care sa contina informatii despre continutul caloric dar si in glucide, lipide, proteine, fibre si sare. De acolo iti pot calcula cate glucide ai mancat din produsul respectiv.

Dr. Mihaela Posea,

Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Doctor in Medicina

EASO Certification in Obesity Management- European Clinical Fellow

SCOPE certified by the World Obesity Federation.

a close up of a meter on a tiled wall
a close up of a meter on a tiled wall